SANKO ÜNİVERSİTESİ’NDE “SANAT VE SAĞLIK” KONULU SÖYLEŞİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

SANKO Üniversitesi’nde düzenlenen söyleşide sanatın sağlık bilimlerindeki yeri ve etkisi ele alındı.

SANKO Üniversitesi’nde “Sanat ve Sağlık” Konulu Söyleşi Gerçekleştirildi

SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi (SBF) Hemşirelik Bölümü tarafından düzenlenen “Sanat ve Sağlık Bilimi” konulu söyleşiye, Lokman Hekim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı ve Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Belgin Akın konuk olarak katıldı. Prof. Dr. Akın, “Toplumun gelişiminde bilim ve sanat aynı anda geliştirilmesi gereken iki alandır ve tek başına eksik kalır.” dedi.

Sanatın sadece estetik bir ifade biçimi olmadığını, aynı zamanda toplumsal yapıyı şekillendiren ve dönüştüren bir güç olduğunu belirten Prof. Dr. Akın, edebiyat, müzik, resim, heykel, mimarlık, tiyatro ve sinema gibi sanat dallarının insanda hayranlık ve coşku uyandırdığını ifade etti.

Bilim ve sanat arasındaki benzerliklere değinen Prof. Dr. Akın, “Her ikisi de yeni ve özgün olanla ilgilenir, yaratıcılık gerektirir ve olgulara, nesnelere farklı bir açıdan bakmayı sağlar. Birisi gerçeği, diğeri güzeli arar.” şeklinde konuştu.

Sanatın sağlık bilimleriyle birçok noktada kesiştiğini vurgulayan Prof. Dr. Akın, tedaviye destek, semptomların iyileştirilmesi ve sağlığın geliştirilmesi gibi alanlarda sanatın etkili bir araç olduğunu belirtti. Nöroestetik araştırmaların, sanatın sağlık üzerindeki olumlu etkisini, estetik haz ve beyinde ödülle ilgili alanların sanat eserlerini izleyen kişilerde aktive olmasıyla açıkladığını aktardı.

Estetik deneyimin kendiliğinden ödüllendirici doğasının, izleyicinin iyi olma halini geliştirerek duygusal durumunu olumlu yönde etkilediğini ifade eden Prof. Dr. Akın, “Son yıllarda yapılan pek çok çalışma, sanatın yaşlılar, adolesanlar, gebeler ve kanser hastaları gibi farklı gruplarda fiziksel ve ruhsal sağlığı geliştiren bir araç olduğunu göstermektedir.” dedi.

Sanatın sağlık bilimleri alanında bir diğer kullanım alanının eğitim olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Akın, sözlerini şöyle tamamladı:

“Öğretim yöntemi olarak sanat, tüm dünyada kabul gören bir uygulamadır. Özellikle tıp ve hemşirelik öğrencilerinin eğitimine olumlu katkılar sunmaktadır. Bir sanat eserini öğretim aracı olarak kullanmak, öğrencilerin gözlem becerilerini, empati düzeylerini, sözsüz iletişimlerini ve kişiler arası ilişkilerini geliştirmede geleneksel öğretim yöntemlerine göre daha etkilidir.”

Programa; SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, Genel Sekreter Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, SBF Dekanı Prof. Dr. Türkan Pasinlioğlu, Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ayşen Bayram, SBF Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nimet Ovayolu ile akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

ADIYAMAN (UHA) - RAMAZAN YAVUZ

EKONOMİ