DYT. NUR SEDA GÜLER BERK: “OBEZİTE KÜRESEL BİR SALGIN HALİNE GELDİ”

Obezite tedavisinde multidisipliner yaklaşımın önemine dikkat çeken Dyt. Berk, sağlıklı kilo kaybının ancak uzman desteğiyle mümkün olduğunu belirtti.

Dyt. Nur Seda Güler Berk: “Obezite Küresel Bir Salgın Haline Geldi”

SANKO Üniversitesi Hastanesi Obezite ve Metabolik Cerrahi Merkezi Koordinatörü Dyt. Nur Seda Güler Berk, obezitenin küresel bir salgın hastalık haline geldiğini belirtti.

4 Mart Obezite Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Dyt. Berk, “Bugün dünya genelinde birçok insan fazla kilolarından şikayetçi. Bu durum, başlangıçta kişiyi estetik açıdan rahatsız etse de zamanla sağlığı ciddi şekilde tehdit eder hale geliyor.” dedi.

“Obezite, Sigaranın Yerini Alabilir”

Yapılan son araştırmalara göre obezitenin, önümüzdeki yıllarda birçok ülkede sigarayı geride bırakarak kanser için en büyük risk faktörü haline geleceğinin öngörüldüğünü belirten Dyt. Berk, şu ifadeleri kullandı:

“2030 yılına kadar her yedi kadından ve her beş erkekten birinin obez olacağı tahmin edilmektedir. Bu da obezitenin, başta kalp-damar hastalıkları olmak üzere diyabet, tansiyon, karaciğer yağlanması ve depresyon gibi birçok hastalığı beraberinde getirerek insan sağlığını ciddi şekilde tehdit edeceği anlamına geliyor.”

Obeziteden Kurtulmak İçin Neler Yapılabilir?

Obeziteyle mücadelede bazı yanlış yöntemlere başvurulduğuna dikkat çeken Dyt. Berk, şu önerilerde bulundu:

- Hızlı kilo kaybı riski: “Şok diyetler veya detoks sularına güvenerek hızlı kilo vermek, özellikle karaciğer sağlığı açısından ciddi riskler taşımaktadır. Bilinçsiz diyetler kontrol altına alınmadığında, sağlığı tehdit eden bir unsur haline gelebilir.”

- Aralıklı oruç diyeti (Intermittent Fasting): “Son yıllarda popüler hale gelen aralıklı oruç diyeti, sağlığı uygun olan bireyler için bir fırsat olabilir. Ancak, özellikle diyabet hastaları için risk oluşturabileceğinden, mutlaka bir hekimden onay alınarak uygulanmalıdır.”

- Sağlıklı kilo kaybı için profesyonel destek: “Sağlığınızı riske atmamak için mutlaka diyetisyen, hekim, psikolog ve fizyoterapist gibi uzmanlardan oluşan bir ekip ile süreci yönetmelisiniz.”

Multidisipliner Yaklaşım Şart!

Obezite tedavisinde multidisipliner yaklaşımın önemine dikkat çeken Dyt. Berk, şu bilgileri paylaştı:

“Sağlık Bakanlığı, obezite cerrahisi yapılabilmesi için sağlık kuruluşlarına Obezite ve Metabolik Cerrahi Merkezi kurma zorunluluğu getirdi. Önemli olan sadece kilo vermek değil, sağlıklı kilo vererek bu süreci sürdürülebilir hale getirmektir.”

Beslenme Disiplini Kalıcı Çözüm İçin Önemli

Beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Dyt. Berk, şu açıklamayı yaptı:

“Diyetisyenler, beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesinde büyük bir rol oynasa da, özellikle obez bireylerde tek başına yeterli olmayabiliyor. Bu nedenle hastanın mevcut hastalığına uygun branş hekimleri, psikolog ve fizyoterapistler ile iş birliği içinde çalışılması gerekiyor. Kalıcı çözümler üretmek bir ekip işidir.”

SANKO Üniversitesi Hastanesi’nden Tam Teşekküllü Obezite Tedavisi

SANKO Üniversitesi Hastanesi Obezite ve Metabolik Cerrahi Merkezi, Dr. Öğr. Üyesi Başar Aksoy ve Dr. Öğr. Üyesi Ali Bora Üstünsoy eşliğinde uzman diyetisyen, hemşire, psikolog ve fizyoterapistlerle birlikte hastalarına kapsamlı bir hizmet sunduklarını açıkladı.

Dyt. Berk, açıklamalarını şu sözlerle tamamladı:

“Sağlığınızı her alanda olduğu gibi bu konuda da önemsiyoruz. Lütfen kendinizi riske atmayın ve obeziteye karşı önlem almak için geç kalmayın.”

ADIYAMAN (UHA) - RAMAZAN YAVUZ

EKONOMİ