Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pelin Duru Çetinkaya, gençleri sigara ve elektronik sigara salgınından korumanın önemine dikkat çekerek, “Sigara, nikotin bağımlılığının neden olduğu bir hastalıktır ve tedavi edilebilir” dedi.
Dünya Sigara Bırakma Günü etkinlikleri kapsamında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde düzenlenen “Bugünümüzü ve Geleceğimizi Tehdit Eden Bir Salgın: Tütün ve Tütün Ürünleri” konulu toplantıda sigara ve tütün ürünlerinin zararları masaya yatırıldı.
Balcalı Hastanesi Başhekimi ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hacer Yapıcıoğlu Yıldızdaş’ın da katıldığı etkinlikte, ÇÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Zeynep Kekeç, Doç. Dr. Pelin Duru Çetinkaya ve Prof. Dr. Sevgi Özcan sunumlarını gerçekleştirdi.
Sigara Salgını Küresel Bir Tehdit
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Pelin Duru Çetinkaya, tütün kullanımının dünyanın en büyük halk sağlığı tehditlerinden biri olduğunu belirterek çarpıcı veriler paylaştı:
- Her yıl 8,7 milyon kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor.
- Pasif içicilik, yıllık 1,3 milyon insanın ölümüne sebep oluyor.
- Dünya genelinde yaklaşık 1 milyar insan sigara kullanıyor ve bunların %50’den fazlası Çin, Hindistan ve Endonezya’da yaşıyor.
- Türkiye, tütün kullanımı açısından dünyada 7. sırada yer alıyor.
- 2019’da %27,1 olan sigara kullanım oranı, 2024’te %31,2’ye yükseldi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, dünya genelinde tütün tüketimi azalırken Türkiye’de artış göstermesi, toplum sağlığı açısından ciddi bir risk teşkil ediyor.
Elektronik Sigara ve Endüstri Taktikleri
Tütün endüstrisinin, kapalı alanlardaki sigara yasakları ve sigara içim oranlarının düşmesi nedeniyle elektronik sigara, vape ve IQOS gibi ürünleri pazara sürerek özellikle gençleri hedef aldığını belirten Çetinkaya, şu bilgileri paylaştı:
- ABD’de 5 lise öğrencisinden biri ve 20 ortaokul öğrencisinden biri elektronik sigara kullanıyor.
- Türkiye’de elektronik sigara, ısıtılmış tütün ürünleri ve vape kullanımı yasak olmasına rağmen, bu ürünlerin ortaokul ve lise öğrencileri arasında yaygınlaştığı biliniyor.
- DSÖ, elektronik sigara salgınına karşı acil eylem çağrısı yaparak, gençlerin bu ürünlere erişiminin sınırlandırılması gerektiğini vurguladı.
Çetinkaya, sigara ve elektronik sigara kullanımıyla mücadelede halkı yanıltıcı iddialara karşı bilinçlendirme yapılması, çocukların ve gençlerin korunması için sıkı tedbirlerin uygulanması gerektiğini söyledi.
Çukurova Üniversitesi’nden “Sigara Salgınına Geçit Verme” Kampanyası
Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü, Tıp Fakültesi Dekanlığı, Hastane Başhekimliği, Adana İl Sağlık Müdürlüğü, Türk Toraks Derneği ve Yeşilay iş birliğiyle düzenlenen etkinlikte, katılımcılara “Çukurova Üniversitesi’nde (Elektronik) Sigara Salgınına Geçit Verme” sloganlı tişörtler dağıtıldı.
Toplantıya katılan sigara içen katılımcıların karbonmonoksit ölçümleri yapıldı. Konuşmacılar, “Sigara bağımlılığı tedavi edilebilir” ve “Gençlerimizi sigara ve elektronik sigara salgınından, endüstri taktiklerinden korumamız gerekir” vurgusu yaptı.
ADANA (UHA) - REMZİ YILDIRIM