Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Adana’ya gelişinin 102. yıldönümü, düzenlenen törenlerle kutlandı.
İlk tören Atatürk Parkı’nda gerçekleştirildi. Atatürk Anıtı önünde düzenlenen çelenk koyma törenine; Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, 6. Kolordu ve Garnizon Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Ozan Nas ile kentin sivil ve askeri erkanı, gaziler ve öğrenciler katıldı.
Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Atatürk’ün Trenle Adana’ya Gelişi Temsili Olarak Canlandırıldı
Kutlama programı, Adana Tren Garı’nda devam etti. Mustafa Kemal Atatürk’ün 14 Mart 1923’te trenle Adana’ya gelişi temsili olarak canlandırıldı. Trenden inen bir gazi, Vali Yavuz Selim Köşger’e Türk bayrağı takdim etti.
Daha sonra Uğur Mumcu Meydanı’nda tören düzenlendi. Törende şiirler okunarak halk oyunları gösterileri gerçekleştirildi.
Başkan Karalar: "Türk Ulusu İçin Her Şeyin Yeni Başladığını Adana’da Söylemiştir"
Törende konuşan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, böylesine önemli bir günde katılımcılara hitap etmekten duyduğu gururu dile getirerek şu ifadeleri kullandı:
“Mustafa Kemal Atatürk, Adana’ya ilk kez 31 Ekim 1918’de geldiğinde, Yıldırım Orduları Komutanlığı’na atanmış ve görevi Alman komutan Liman Von Sanders’ten devralmıştır. Alman komutan ona, ‘Anafartalar ve Conkbayırı Komutanı, sana bu görevi devretmek benim için büyük bir şereftir’ der. Atatürk ise, ‘Sizin için her şey bitmiş olabilir ama Türk Ulusu için her şey yeni başlıyor’ diyerek Milli Mücadele'nin fitilini ateşler.”
Atatürk’ün Adana’da kaldığı süre boyunca kritik görüşmeler yaptığını belirten Karalar, "Adana’dan ayrılana kadar önemli toplantılar gerçekleştirmiş ve İstanbul’a döndüğünde ‘Geldikleri gibi giderler’ diyerek bağımsızlık mücadelesinin sinyalini vermiştir” dedi.
Hatay’ı Kurtarma Kararı Adana’da Alındı
Atatürk’ün Adana’ya ikinci gelişinin Pozantı üzerinden gerçekleştiğini hatırlatan Karalar, Adana işgal altında olduğu için Pozantı’da hükümet toplantısı düzenlendiğini söyledi. Kurtuluş Savaşı sonrası 15 Mart 1923’te Adana’yı ziyaret eden Atatürk’ün, "Bende bu vekayiin ilk hissi teşebbüsü bu memlekette, bu güzel Adana’da doğmuştur” sözlerini hatırlatarak, şunları ekledi:
“Adana’da büyük bir coşku vardı. O gün bir grup kadın, Mustafa Kemal Atatürk’e yaklaşarak Hatay’ın da vatan topraklarına katılması talebinde bulundu. Atatürk, ‘Hatay benim milli meselemdir. 400 yıllık vatan toprağı düşman işgalinde olamaz’ diyerek Hatay’ın kurtarılmasına karar verdi. Adana, Milli Mücadele’ye büyük katkılar sağlamıştır.”
Atatürk’ün önderliğinde ilk mücadele Adana’da başlamış, ilk kurşun o dönem Adana’ya bağlı olan Dörtyol’da atılmış ve ilk zafer de Adana’da kazanılmıştır.
Başkan Karalar, konuşmasını "Milli Mücadelemizin mimarı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman atalarımızla sonsuza kadar gurur duymaya devam edeceğiz. Onları saygı, rahmet ve minnetle anıyoruz" diyerek tamamladı.
ADANA (UHA) - REMZİ YILDIRIM