DOĞU KARADENİZ’DE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE MÜCADELE: DOKSAY PROJESİ BAŞLADI

Rize’de düzenlenen çalıştayla DOKSAY Projesi resmen başlatıldı. Proje, iklim değişikliğine karşı doğa temelli çözümler sunmayı amaçlıyor.

Doğu Karadeniz’de İklim Değişikliğiyle Mücadele: DOKSAY Projesi Başladı

“Çok Nemli İklime Sahip Doğu Karadeniz Bölgesinde Entegre Doğal Kaynak Yönetimi Projesi” (DOKSAY), RTEÜ Konferans Salonu’nda düzenlenen Başlangıç Çalıştayı ile resmen başladı.

Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından finanse edilen ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü koordinasyonunda, ilgili kamu kurumlarının iş birliğiyle yürütülen projenin uygulamasını ise Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Doğa Koruma Merkezi (DKM) üstleniyor.

DOKSAY Projesi ile bölgedeki çaylıklarda yaşanan bozulmalar başta olmak üzere arazi yönetimine ilişkin sorunlara düşük maliyetli doğa temelli çözümler geliştirilmesi, bu vesileyle arazi tahribatının azaltılması, iklim değişikliğine uyum sağlanması ve biyolojik çeşitliliğin korunması amaçlanıyor.

Çalıştayın açılışında konuşan Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, “Biz, iklim değişikliğinden en fazla etkilenen ve gelecekte de en fazla etkilenecek şehirlerden biriyiz. Evet, Türkiye’de en fazla yağmur alan bölgeyiz; ancak bu yağış rejiminin değişmesi, tüm üretim yapımızı, hem tarımsal üretimi hem de toprak yapımızı altüst edip değiştirebilir” dedi.

Çayın Rize için önemine değinen Vali Baydaş, “Rize demek, yağmur demektir. Yağmur olmazsa Rize olmaz, yağmur olmazsa çay olmaz. Çay olmazsa biz burada tutunamayız, burada yaşayamayız. Türkiye'deki toplam çay üretiminin yüzde 70’ini biz gerçekleştiriyoruz. Ekonomik büyüklüğümüzün, ticari varlığımızın yaklaşık yüzde 90’ını çay oluşturuyor. Dolayısıyla iklim değişikliğinin çay üretimi üzerinde yaratacağı herhangi bir olumsuz etki, şehrimizin ekonomisinin yüzde 90’ını etkileyecek. Aynı zamanda Türkiye genelindeki çay üretimi ve dolayısıyla tüketiminin de yüzde 70’i zarar görecek. Bu durum ilk bakışta sadece bir ürünle ilgiliymiş gibi görünebilir; ancak etkileri çok daha derindir” ifadelerini kullandı.

RİZE (UHA) - HIZIR TATOĞLU

EKONOMİ